середу, 20 квітня 2022 р.

« ПИСАНКА – ГЕНЕТИЧНИЙ КОД НАЦІЇ»

 

19 квітня 2022 року відбувся майстер-клас з написання традиційної буковинської воскової писанки «Писанка – генетичний код нації», який проводила майстриня Олена Карчевська. Особливістю цьогорічного майстер-класу було те, що до участі в ньому були запрошені діти з різних міст України, які тимчасово проживають в нашому місті та відвідують різноманітні гуртки «Юності Буковини»: «Промедіа» (керівник Лілія Хмель), «Україночка» (керівник Яніна Олійник), «Молодість» (керівник Ірина Ковальська), «Палітра» (керівник Вікторія Савчук) та «Світ фантазій» (керівник Олена Мажуровська) - - всього 28 вихованців.  Всі інструменти та матеріали для проведення майстер-класу підготував гурток «Світ фантазій».

      На початку заходу методист Ганна Александровська розповіла учасникам чому важливо зберігати та розвивати українські національні традиції,  зокрема  традицію написання писанок напрередодні свята Великодня. Писанка, - зазначила Ганна Григорівна, - як давнє джерело українського народного мистецтва, це одна з найцінніших ознак нашої ідентичності, яка налічує понад 2 тисячі років.  Символізм писанки - як перемога добра над злом, стає особливо  важливим сьогодні, на тлі визвольної війни, яку веде Україна з рашистським агресором.

         Далі Олена Юріївна провела з учасниками майстер-класу цікаву віртуальну екскурсію музеєм декоративно-прикладного мистецтва імені Івана Гончара, де зібрана унікальна колекція писанок з усіх регіонів нашої країни. Дітки дізнались багато цікавого про орнаментику,  символи  та особливості розпису писанок, про магію перетворення звичайного яйця в мініатюрний витвір мистецтва

           Практичною частиною майстер-класу було виготовлення писанки «40 клинців», яка є однією з найбільш розповсюджених на Буковині.  Найбільше дітям сподобалось те, що кожний клинець – це одне загадане бажання. То ж скільки клинців буде написано на писанці, стільки бажань і здійсниться!  І хоча написання писанок потребує неабияких старань, терплячості, часу та зусиль усі учасники майстер-класу  гарно справились з завданням і повезуть додому маленький спогад про перебування на Буковині.



















Немає коментарів:

Дописати коментар